Over Smart Grid Flevoland

Marco Peters Equans Smartgrid Flevoland 32

Flexibel, snel én duurzaam

Smart Grid Flevoland, voorheen Windnet Oost-Flevoland, is een privaat net dat wordt beheerd door Equans. Er zijn 514.394 zonnepanelen, 37 windmolens en 2 MW-batterijen aangesloten. De zonnepanelen en windmolens wekken per jaar evenveel op als het jaarlijkse verbruik van minimaal 160.000 huishoudens.

De oplossing voor netcongestie in Flevoland

Door digitalisering, het clusteren van meerdere zon-, wind- opslag- en conversie-initiatieven en door heldere afspraken met de aangesloten partijen bieden wij een duurzame oplossing voor de toekomst. Voor het terugregelen maakt het Smart Grid Flevoland gebruik van een hoogwaardig automatiseringssysteem waarbij de vele meetpunten live monitoren om de energie realtime te reguleren.

Equans Drone Flevoland 2
Marco Peters Equans Smartgrid Flevoland 5 (1)

Van windnet naar Smart Grid

De voorloper van Smart Grid Flevoland was enkel gericht op het transport van opgewekte windenergie. Door de problematiek rondom netcongestie is dit snel veranderd. Steeds meer projectontwikkelaars gingen op zoek naar een aansluiting op het private net, omdat dit bij reguliere netbeheerders niet mogelijk was.

Deze potentiële duurzame opwekmogelijkheden zijn als kans aangegrepen. Met de uitbreiding van wind en zon in combinatie met energieopslag en slimme sturing is aansluiting op het private net gerealiseerd. Het private net van Smart Grid Flevoland verduurzaamt de regio en wordt optimaal benut en geëxploiteerd, waardoor bijna een dubbele aansluitcapaciteit is gecreëerd.

Smart Grid Flevoland heeft de ambitie om het net verder uit te breiden in regio, meer partijen aan te sluiten en mogelijkheden rondom waterstof te onderzoeken. In het speelveld van netbeheerders, gemeenten, RES en projectontwikkelaars is Equans als system integrator verantwoordelijk voor de exploitatie en onderhoud van het net.

Onze partners

“Smart Grid Flevoland heeft ons de mogelijkheid gegeven om diverse zonne-energie projecten te realiseren. Het biedt kansen om een samenwerking op te richten tussen groene energie initiatieven."

 


Luke Bouwman
CEO Solarvation

"Novar (voormalig Solarfields) gelooft in het aansluiten op GDS-en omdat we daarmee veel efficiënter en effectiever gebruik maken van het elektriciteitsnet. Hierdoor wordt de energietransitie voortgezet op locaties waar dit anders niet mogelijk was geweest."

 

Wannes Deville
Senior Grid Specialist Novar

“Smart Grid Flevoland is voor ons de basis om op een optimale manier zoveel mogelijk duurzaam opgewekte energie ook daadwerkelijk te gebruiken. GIGA Storage speelt graag de balancerende rol.”

 


Ruud Nijs
CEO Giga Storage

"Wageningen University & Research is verheugd dat zij via haar stuurbare windparken de basis kon leggen voor de verdere ontwikkeling van slimme netwerken van de toekomst."

 

Andrea Terbijhe
Onderzoeker ACRRES en beheerder windparken

Meer weten?

Heb je vragen of wil je de mogelijkheden verkennen die Smart Grid Flevoland je bieden? We komen graag met je in contact! Lisa de Lange - van Beveren is bereikbaar voor vragen over Smart Grid Flevoland.

Neem contact op: